Maar liefst 73% van de mensen is zich bewust is van het feit dat het gebruiken van schermen kort voor bedtijd hun slaap negatief kan beïnvloeden. Tegelijkertijd blijkt dat toch 94% van de mensen nog steeds naar schermen staart in het uur voor het slapengaan. Waar gaat het mis?
Het antwoord ligt mogelijk in de doelen die we (niet helder geformuleerd genoeg) stellen. Vaak zijn onze voornemens om schermgebruik voor bedtijd te verminderen te vaag geformuleerd. Ambiguïteit is echter de vijand van succes. Wanneer we zeggen dat we 'minder' op onze telefoon willen zitten voor het slapengaan, creëren we ruimte voor verschillende interpretaties en zelfs voor excuses. Het begrip "minder" is vaag, wat het moeilijk maakt om onze doelen te meten en te bereiken.
Om daadwerkelijk tot resultaat te komen, moeten we dus specifiekere en positief geformuleerde doelen stellen. In plaats van "minder schermtijd", kunnen we bijvoorbeeld zeggen: "Ik wil elke avond 10 minuten voor het slapengaan zonder schermtijd doorbrengen". Of nog beter: “Elke avond maak ik 10 minuten vrij om te lezen/mediteren/muziek te luisteren”. Dit maakt ons doel meer inspirerend en meetbaar. En zo vallen we ook meer geïnspireerd in slaap.